Folkets Valg
#6: Hvilken fejltaglese har du lært mest af?

Shakespeare sagde, at verden er en scene og vi er alle blot skuespillere på den. Men tilsyneladende er der ingen, der kender stykket, og alle improviserer bare så godt de kan.

Vores samfund er i konstant udvikling. I beta. Den kaster hele tiden nye problemer, dilemmaer og konflikter af sig, som vi ikke har mødt før. Vi er altid bagefter og må hele tiden prøve os frem, usikre på, om vi er på rette vej.

Det betyder selvfølgelig også, at vi kommer til at begå en masse fejl. For det meste er det små og uskyldige fejl, der kun irriterer os selv. Andre gange er det større fejl, der kan være til besvær for andre eller som koster mange penge. Og nogle sjældne gange er det alvorlige fejl, der kan være til fare for dit eget eller andres liv og sikkerhed.

Vi prøver selvfølgelig at undgå at begå fejl fordi vi gerne vil undgå irritationen, besværet, omkostningerne og farerne, der knytter sig til dem. Men vi kan alligevel ikke undgå at begå fejl. Og gudskelov for det, for det er den vigtigste måde vi kan lære på.

I stedet for at krympe os og ærgre os hver gang vi begår en fejl burde vi slå ud med armene og udbryde “How fascinating!” – for det er endnu en anledning til at lære og glæde os over al den viden, erfaringer og nye muligheder, som fejlene bringer med sig. For det er kun sådan vi bliver klogere og kan være med til at udvikle samfundet.

Det kan være, at du rystede overbærende på hovedet da du så slåfejlen i dagens spørgsmål, men vi er ikke altid så overbærende overfor andres fejl. Hele den offentlige sektor, og ikke mindst politikerne, er blevet frygtelig angste for at begå fejl. De prøver at dække sig ind på alle mulige måder og sikre, at reglerne og love er så præcise som overhovedet muligt, så det i hvert fald ikke er deres skyld, hvis noget går galt. Og det er meget, meget sjældent, at vi hører dem indrømme, at de har taget fejl.

Hvordan skal vi kunne udvikle samfundet hvis vi ikke giver plads til fejltagelser, og dermed heller ikke giver plads til læring? Hvilken af dine mange fejltagelser har du lært mest af? Hvorfor er du så dårlig til at indrømme, når du tager fejl? Hvorfor er du så dårlig til tilgive andres fejl?

Med tak til Steen og Stoffer.

Om FOLKETS VALG

Folkets Valg består af 20 spørgsmål til valgkampen. Ting, vi synes er vigtige at tænke over og snakke sammen om. Ting, der vedrører os alle sammen, vores livsvalg og hverdage. Alle de små daglige valg, der tilsammen er med til at skabe fremtidens samfund. Hver dag stiller vi et nyt spørgsmål – og håber, de vil vække stof til eftertanke og sætte gang i nye samtaler derude, hvor livet leves og hver stemme tæller. Læs mere her og her.

Følg gratis med på:
Borgerlyst.dk
facebook.com/borgerlyst
twitter.com/borgerlyst
vores email-nyhedsbrev

Abonnér på SMS-spørgsmål:
Send en SMS med tekten BORGERLYST til 1220. Så får du et spørgsmål direkte på SMS’en hver dag klokken 11. Det koster en 10’er i alt for en daglig tankevækker under hele valgkampen. Du betaler almindelig SMS-takst for din tilmeldings-SMS, herefter er alle SMS’er inkluderet. Der er 14 dages fortrydelsesret, og du kan altid framelde dig igen ved at skrive BORGERLYST AFMELD til 1220. Du starter med dagens spørgsmål den dag, du tilmelder dig – resten kan du altid finde i arkiverne på borgerlyst.dk.

Om Borgerlyst:
Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der gør det nemmere, sjovere og mere spontant at bruge sin handlekraft. Borgerlyst er startet af Andreas Lloyd og Nadja Pass. Vi er selv helt almindelige borgere, der undrer os over, hvor folkets stemmer, virketrang og handlekraft er forsvundet hen – og som nu prøver at vække det hele til live igen.
Vi arbejder fuldstændig uafhængig af politiske, religiøse og økonomiske interesser – og får det hele til at ske ved at holde faglige sammenskudsgilder med andre borgerlystne mennesker. Læs meget mere på borgerlyst.dk.

Kontakt:
Borgerlyst. Ahornsgade 5. 2200 Kbh N.
borgerlyst.dkinfo@borgerlyst.dk
Nadja Pass: 29 49 96 96 – nadja@borgerlyst.dk
Andreas Lloyd: 30 25 30 49 – andreas@borgerlyst.dk

2 Responses to #6: Hvilken fejltaglese har du lært mest af?

 1. Valerie Navarro siger:

  This is personal, so no need to expand too much on it. My biggest, soul-shaking mistake was not realizing my child was developmentally and emotionally handicapped until it was almost too late. I learned to be humble, and to respect the Danish healthcare system: those nurses and that department at Odense Sygehus that took care of my daughter for six months. I have learned to respect my child for her courage in facing everyday challenges. I thank the company that dared to give her a praktikplads. I thank my neighbors for helping. This system is invaluable. Danes are luckier than you know. Kh, Valerie

 2. Andreas Lloyd siger:

  Tak for din historie, Valerie!
  Jeg mener, at det er afgørende, at vi kan lære at være ydmyge og kunne indrømme, når vi tager fejl. Dit eksempel viser nogle af de gode ting, som sådan ydmyghed kan lede til. For den giver plads til borgerlyst – både hos firmaet, der gav din datter en praktikplads, hos naboerne, og hos de ansatte på sygehuset, der levede op til den tillid, som du gav dem.

  Så ja, systemet fungerer godt. Men det er menneskene i det, der får det til at fungere – og det er vi ikke altid gode nok til at værdsætte.

  (I write my reply in Danish, as I figured that if you were able to read the original post in Danish, you’d have no problem reading my reply as well).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>