Folkets Valg
#4: Hvor meget er du værd?

I 2009 havde hver dansker over 15 år i en gennemsnitlig årsindkomst på 307.200 kr. Det svarer til en månedsløn på 25.600 kr før skat eller en månedlig disponibel indkomst på 14.875 kr efter skat.

Disse tal er gennemsnittet af omkring 4,5 millioner voksne danskeres indkomst. De udligner forskellene mellem køn og alder og etnicitet. Og de udligner forskellene mellem folk med arbejde og folk på overførselsindkomster som SU, pension, dagpenge eller bistandshjælp.

Denne gennemsnitsindkomst kan give os en idé om, hvor mange penge vi hver især ville have, hvis alle skatteydere i Danmark var helt lige stillet økonomisk.

Men det er vi jo som bekendt ikke.

Rigdom er lidt af et tabu i Danmark. Vi bryder os ikke om at fortælle, hvor hvor mange penge vi har eller hvor meget vi tjener. Det er tabu-belagt fordi det giver et lidt for præcist sammenligningsgrundlag, der udstiller, at vi ikke er så lige, som vi ellers gerne ser os selv.

For hvornår er man egentlig rig? Vi er ikke meget for at identificere os selv som rige. Selv folk, der er blandt de 10% rigeste i landet, mener selv, at de tilhører middelklassen. Vi kan altid pege på nogen der har flere penge end os.

Men prøv i stedet at kigge på dig selv: Hvor ligger din indkomst i forhold til gennemsnittet? Er du rig eller fattig? Får du det, som du er værd?

Hvor rig skal du være før du vil give mere tilbage til samfundet end du beholder?
Hvor fattig skal du være før du vil modtage mere fra samfundet end du giver?
Hvor rige skal vi være for at være lige?


Billede taget af Mharvey75 og delt under en Creative Commons licens.

Om FOLKETS VALG

Folkets Valg består af 20 spørgsmål til valgkampen. Ting, vi synes er vigtige at tænke over og snakke sammen om. Ting, der vedrører os alle sammen, vores livsvalg og hverdage. Alle de små daglige valg, der tilsammen er med til at skabe fremtidens samfund. Hver dag stiller vi et nyt spørgsmål – og håber, de vil vække stof til eftertanke og sætte gang i nye samtaler derude, hvor livet leves og hver stemme tæller. Læs mere her og her.

Følg gratis med på:
Borgerlyst.dk
facebook.com/borgerlyst
twitter.com/borgerlyst
vores email-nyhedsbrev

Abonnér på SMS-spørgsmål:
Send en SMS med tekten BORGERLYST til 1220. Så får du et spørgsmål direkte på SMS’en hver dag klokken 11. Det koster en 10’er i alt for en daglig tankevækker under hele valgkampen. Du betaler almindelig SMS-takst for din tilmeldings-SMS, herefter er alle SMS’er inkluderet. Der er 14 dages fortrydelsesret, og du kan altid framelde dig igen ved at skrive BORGERLYST AFMELD til 1220. Du starter med dagens spørgsmål den dag, du tilmelder dig – resten kan du altid finde i arkiverne på borgerlyst.dk.

Om Borgerlyst:
Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der gør det nemmere, sjovere og mere spontant at bruge sin handlekraft. Borgerlyst er startet af Andreas Lloyd og Nadja Pass. Vi er selv helt almindelige borgere, der undrer os over, hvor folkets stemmer, virketrang og handlekraft er forsvundet hen – og som nu prøver at vække det hele til live igen.
Vi arbejder fuldstændig uafhængig af politiske, religiøse og økonomiske interesser – og får det hele til at ske ved at holde faglige sammenskudsgilder med andre borgerlystne mennesker. Læs meget mere på borgerlyst.dk.

Kontakt:
Borgerlyst. Ahornsgade 5. 2200 Kbh N.
borgerlyst.dkinfo@borgerlyst.dk
Nadja Pass: 29 49 96 96 – nadja@borgerlyst.dk
Andreas Lloyd: 30 25 30 49 – andreas@borgerlyst.dk

3 Responses to #4: Hvor meget er du værd?

  1. Jeg fik jo aldrig svaret på den her. Men jeg er så glad for at jeres spørgsmål tikker ind på min telefon hver dag, og den her satte i dén grad tankebølgerne i gang – som jeg så aldrig fik skrevet midt i dagens travlhed. For jeg er nemlig rigtig meget værd. Jeg er faktisk helt gratis, sådan i almindelig monetær forstand, hvis bare man byder mig kompleksitet og nuancer og tager mit intellekt alvorligt. For mig ramte lige netop dette spørgsmål midt ind i min valgkampsmavefornemmelse-grundstemning, nemlig at hverken medier eller politikere lige nu giver mig det jeg er værd, nemlig grundige fyldige argumenter og ikke mindst tvivl. Hold op hvor ville jeg gerne høre en journalist spørge en politiker: Hvad er du i tvivl om ved dette løsningsforslag du der præsenterer? Og politikeren svare: Jo, nu skal du høre, flere ting faktisk… men jeg er overbevist om at dette er det mindst ringe fordi det vil gøre sådan og sådan… For jeg gider sgudda ikke have nogen til at lede mit land der tror at de perfekte løsninger findes. Jeg er altså mere værd.

  2. Andreas Lloyd siger:

    Tak for det! “Hvad er du i tvivl om?” er et skønt spørgsmål, og et, som vi undgår alt for tit. Vi holder os som oftest på sikker grund, og er ikke gode nok til at dele vores tvivl. Jeg håber ikke, at politikerne – alt til trods – tror, at deres løsninger er perfekte. Men det ville rigtignok være skønt hvis de kunne ytre sig lidt mere nuanceret og fyldigt. Det er vi jo trods alt værd.

    Men hvis man skal tro Weekendavisen, så er det jo slet-heller-ikke sådan nogen som os, de snakker til: http://www.weekendavisen.dk/smarticle/view/4

  3. Uh, Andreas, fingeren lige på problemet med WA-artiklen, der. Politikerne – og deres analyseafdelinger – betragter os som vælgere som de skal bruge til at vinde valget med. Apropos udtrykket “stemmekvæg”. Det kunne jo være fint hvis de betragtede os som diskussionspartnere og ikke mindst medborgere i stedet for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>